Wolken

Gepubliceerd op 27 augustus 2024 om 09:45

Dagelijks zweven er boven onze hoofden talloze wolken, elke met hun eigen unieke karakter. Van donzige schapenwolkjes tot indrukwekkende stapelwolken, de natuur verrast ons steeds weer met nieuwe vormen in de lucht.

Wolken zijn eigenlijk grote verzamelingen van hele kleine waterdruppeltjes of ijskristalletjes die in de lucht rondzweven. Ze zijn zo licht dat ze niet naar beneden vallen. Wanneer zonlicht op deze druppeltjes schijnt, zien we ze als witte of grijze pluimen aan de hemel. De mooiste wolken parade heb ik in Nederland gezien, dat is een heel indrukwekkend en inspirerend verschijnsel, omdat ze voor mijn gevoel te laag hangen, net boven mijn hoofd. Nergens meer had ik zo een ervaring.

In de esoterische wereld is het bestuderen van wolken een van de makkelijkste divinamethoden. Bij divinatie worden verschillende hulpmiddelen gebruikt, zoals tarotkaarten, runen, pendels en kristalbollen, om symbolische boodschappen te ontcijferen. Deze boodschappen kunnen inzicht bieden in persoonlijke vragen, levenskeuzes of toekomstige gebeurtenissen. Bekende vormen van divinatie zijn astrologie, tarot en het lezen van koffiedik. Kijken naar de wolken wordt ook wel nefologie genoemd; de oudste vorm van voorspelling.

Hoewel divinatie een lange geschiedenis heeft, is het belangrijk om te onthouden dat het geen wetenschappelijk bewezen methode is om de toekomst te voorspellen, hoewel vissers en boeren door hun jarenlange ervaring en nauwe band met de natuur een bijzonder goed gevoel voor het weer hadden voor komende 24 uur. Hun kennis was vaak betrouwbaarder dan de complexere modellen die we nu gebruiken.

Wat betekent “wolken kijken ” voor mij als kunstenaar? Door naar de wolken te kijken, kun je verschillende vormen en beelden zien om de verbeeldingskracht te stimuleren. Toen ik nog een kind was, werkte het prima voor creatief denken, nu het helpt me om mijn concentratie te verbeteren. Wolkenobservatie kan dienen als een metafoor voor het leven. Alles kan veranderen, net zoals de wolken die door de lucht drijven. Dit helpt om nieuwe perspectieven te vinden, mijn problemen of mijn doelen vanuit een ander oogpunt te bekijken en nieuwe inzichten over mijzelf, mijn leven en mijn werk te verkrijgen.

Een eenvoudige oefening voor een ontspanning: dagelijks 15 minuten naar de wolken kijken, deze praktijk is een soort meditatie die helpt om stress, angst en psychologische spanning te verlagen. Het geeft de mogelijkheid om de controle over je gedachten los te laten en te ontspannen, en creëert een gevoel van rust en kalmte. In combinatie met rustig, gelijkmatig ademhalen is dit een geweldige manier om mijzelf op te laden.

 

Bronnen:

www.sciencespace.nl

www.lunadea.nl

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.