Kunst als inspiratiebron

Gepubliceerd op 17 augustus 2024 om 10:40

Toen ik klein was, had mijn oma een poster op de muur, een afbeelding van de Zwaan Prinses van een Russische kunstenaar: Mikhail Vroebel. Ik was nog net te klein om iets over de techniek of kleuren te begrijpen. Maar zij, die prinses, “zarevna” in het Russisch, bracht me elke keer naar een andere wereld. De wereld met fantastische landschappen en watervallen, met een beetje schemerige luchten en met kleine vliegende lichtjes in de silhouetten van de bomen. Als ik naar deze schilderij kijk, heb ik op de dag van vandaag nog hetzelfde gevoel.

Vroebel ontwierp kostuums voor zijn vrouw, die rollen speelde in “Het sprookje van tsaar Saltan,” als de zwanenprinses. Hij was zelf geïnspireerd door opera en theater. En maakte onvergetelijke decors voor de voorstellingen.

Later, in Tretyakov Gallery in Moskou, heb ik dit schilderij in het echt gezien. De meesterlijk aangebracht wit met duizend verschillende tussentonen, maakt echt indruk. De subtiele overgang van zijde naar veren, en iets wilds in haar ogen, gaf me het gevoel, alsof ik persoonlijk een transformatie doorging. Toen wist ik zeker dat ik op een dag portretten zou gaan schilderen.

Kunst inspireert. Wat is dan inspiratie?

Inspiratie komt van het Latijn inspiratio, adem, ademhaling. Inspiratie is lucht inademen, zodat je verder kan leven.

Inspiratie is ook een motivation from outside, het betekent een nieuw idee krijgen door een impuls vanuit buiten.

Leonardo Da Vinci, Frida Kahlo of Antoni Gaudi zijn uitstekende inspiratiebronnen voor miljoenen mensen.

Toen ik ongeveer 12 was, heb ik Paul Gauguin in een kunstboek “ontmoet”. Het was liefde op het eerste gezicht. Vooral zijn schilderijen uit de Tahiti periode. De bonte kleuren, vlaktes en contrasten vormden een unieke harmonie. En al die vrouwen portretten, het was niet alleen maar exotisch, ik had totaal nieuwe gezicht uitdrukkingen ontdekt. Rust en vuur tegelijkertijd. Toen wist ik dat ik andere culturen wilde leren kennen.

Ik heb maar twee voorbeelden genoemd, er zijn honderden kunstenaars, inclusief mijn eigen moeder die ook kunstenares was, die hebben mijn leven en mijn artistieke pad beïnvloed.

En op mijn beurt heb ik misschien iemands anders leven, ook net wat anders, net wat zinvoller met mijn kunst gemaakt, of gelukkiger. Het gaat vanzelf, op een natuurlijke wijze, want als kunstenaar heb ik niet als doel met mijn werk anderen te inspireren, ik ben geen motivator. Kunst is een domein van spiritueel-praktische menselijke activiteiten die gericht zijn op het artistiek begrijpen van de wereld en de reflectie van de realiteit in artistieke beelden.

De figuratieve en symbolische structuren creëeren met esthetische, cognitieve en communicatieve functies.

Dat is wat ongeveer een kunstenaar doet.

      Henrie Matisse atelier                                                                                           Frida Kahlo atelier

Zoals bij de kunstenaar, zo bij de toeschauwer ook, de kunst stimuleert denkprocessen. Het is een van de belangrijkste eigenschappen van de kunst om onze hersenen te laten werken. Denken is de ontwikkeling. Welke invloed beeldende kunst heeft, op de hersenen van de mens onderzoeken neuropsychologen. Neuropsychologie past een wetenschappelijke methode toe en beschouwt mentale processen als informatie van verwerkingsprocessen. De kunst, ook muziek, vormen nieuwe verbindingen tussen neuronen.

Kunst beïnvloed, tegenwoordig, alle levensstijlen van de mens, direct en indirect.

 

Marlene Dumas atelier                                                                                                       Marlene Dumas portretten

 

Pablo Picasso atelier                                                                          Piet Mondriaan atelier

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.