Watermeloensalade

Gepubliceerd op 21 augustus 2024 om 20:10

Ik ben ge kop watermeloenen, zelf associëer ik ze altijd met de zomer. Om precies te zijn met augustus, wanneer ik al de naderende herfst voel, maar het nog steeds zomers heet is. In deze tijd zijn watermeloenen vaak goedkoper en zijn er meer variëteiten. Het liefst koop ik ze in de Turkse supermarkt, daar zijn de watermeloenen altijd rijp en zoet, dat is aan de geur te merken.

Watermeloen hoeft niet alleen te worden gebruikt in zoete gerechten, zoals cocktails of ijs, het is ook uitstekend te combineren met kazen en groenten. Hier is een vrij ongewoon recept voor een salade met watermeloen.

Watermeloen bevat fructose, een natuurlijke suiker die de zoete smaak aan deze zomerse vrucht geeft. Gemiddeld bevat 100 gram watermeloen ongeveer 3,36 gram* fructose. Dit maakt watermeloen niet alleen lekker, maar ook verfrissend, en het is rijk aan water (dat is aan de naam te horen) en laag in calorieën. Fructose in watermeloen wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en kan een goede energiebron zijn (dit kan per persoon verschillen).

 

Watermeloen bevat verschillende vitamines en mineralen**, waaronder:
1. Vitamine C: Belangrijk voor het immuunsysteem en het bevorderen van de huidgezondheid.
2. Vitamine A: Helpt bij het behouden van een gezonde huid en goed zicht.
3. Vitamine B6: Speelt een rol in de stofwisseling en de aanmaak van neurotransmitters.
4. Vitamine B1 (Thiamine): Belangrijk voor de energieproductie en het functioneren van het zenuwstelsel.
5. Foliumzuur: Essentieel voor de celgroei en -ontwikkeling, vooral belangrijk tijdens de zwangerschap.
Daarnaast bevat watermeloen ook andere mineralen zoals kalium en magnesium, die dragen bij aan verschillende lichaamsfuncties. Het is een uitstekende keuze voor hydratatie door het hoge watergehalte!

 

RECEPT

 

* 300 gr watermeloen, dat is ongeveer de helft, zonder schil.

* 1/3 komkommer

* 200gr fetakaas

* Verse munt, bladeren van 1-2 takjes

* 2 eetlepels olijfolie

* Snufje fijn gemalen zout en peper

* Citroensap, ( hoeveelheid naar eigen voorkeur)

 

Bereidingswijze

Snij de schil van de watermeloen er af, snij daarna het vrucht van de meloen in kleine blokjes. Ook de kaas en de komkommer moeten in kleine blokjes worden gesneden. Knip of snij de muntblaadjes fijn.

Meng na dit gedaan te hebben alle ingrediënten in een kom.

Rond het geheel af met een paar blaadjes munt. Bon appetit!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.